Gåvobrev Stiftelsen Hospice Österlen
Vad gör man när inte ens hundraprocentigt ideell verksamhet är gratis?
Ja, vi provar med att skriva ett brev…
Stiftelsen Hospice Österlen har funnits i mer än tio år och vi är ganska säkra på att Ni känner till vår verksamhet, så vi hoppar över en lång programbeskrivning. Om Ni ändå vill veta mer detaljerat vad vi står för, vad vi kämpar för och vad vi vill fortsätta arbeta för, kan ni titta in på vår hemsida www.hospiceosterlen.se.
Vårt mål är att alla ska få en värdig sista tid i livet. Målet är att främja livskvalitet för såväl patient som närstående. Det sista andetaget ska vara lika viktigt som det första.
En sak som vi vet är att livet har ett slut, för oss alla, men att tala om detta är inte lätt och många försöker undvika det svåra. Stiftelsen Hospice Österlen försöker på olika sätt föra upp Livets slut på dagordningen bland annat genom att arrangera olika seminarier, såsom Döds-Caféer och rena utbildningskurser som Sista hjälpen. Vi vill göra det svåra naturligt.
Seminariet ”Om rätten till min egen död”, som vi nyligen gjorde tillsammans med Svenska Kyrkan, med bl.a. PC Jersild bland talarna, lockade fullt hus.
Vi tror på tanken att om och när vi blir flera som sätter fokus på ökad medvetenhet kan vi påverka verkligheten så att vi kan göra det svåra lite lättare och få till stånd en generellt bättre vård för äldre.
Som sagt arbetar Stiftelsen helt ideellt, men lokaler, föredragshållare och deras resor, kaffe och tilltugg, revisor, bankkonto och hemsida är inte gratis.
Nu står vi där med börsen tom och hoppas på Er hjälp att hålla folkbildnings lågan brinnande. Ett av våra motton är: När – inte om.
Ibland måste vi alla be om hjälp, därför ber vi nu ödmjukt om ett bidrag till vårt arbete. Någon preciserad summa varken vill eller önskar vi skriva, men hoppas på Er välvilja.
Av sparskäl har vi inget bankgiro, men swish 0708 958128 och bankkonto 9579 40409336, Sparbanken Syd.
Stiftelsen Hospice Österlen
PC Jersild
Dag Lundberg
Christel Wihlborg
Monika Olin Wikman
Christer Neleryd
Göran Blom
Om rätten till min egen död – seminarium
”Om rätten till min egen död” var rubriken för ett seminarium som Stiftelsen Hospice Österlen och Svenska Kyrkan bjöd in till på eftermiddagen den 20 april 2023 och som ägde rum i den vackra samlingssalen på Kyrkans hus, Allgatan i Simrishamn. Salen fylldes snabbt, cirka 120 personer samlades och gränsen nåddes för hur många som kunde härbärgeras. Det stora intresset hos allmänheten att få tala om det som i många sammanhang är tabubelagt, nämligen om döden och den sista tiden i livet, var överväldigande. Det behövs uppenbarligen forum för samtal kring dessa komplexa och svåra frågor.
Det finns en antologi med samma tema som Litteraturrundan i Skåne gav ut 2021 och där författare givit sina perspektiv på livets sista tid. En av dessa är den välkände läkaren och författaren PC Jersild som denna dag talade kring temat “Hur vill du dö?” “Bör rätten till assisterat självmord bli en möjlighet?” En annan av antologins skribenter, Dag Lundberg, talade om att ”Det sista andetaget är lika viktigt som det första”. Dag finns i styrelsen för Stiftelsen Hospice Österlen. Vidare talade Christel Wihlborg, specialistläkare i palliativ medicin, PAVE i Ystad, om “Den palliativa vårdens möjligheter till ett gott slut”.
Kyrkoherde Mats Hagelin tog upp etiska aspekter på vård i livets slutskede och Christer Neleryd, ordförande i Stiftelsen Hospice Österlen berättade om hur stiftelsen, som arbetar ideellt, strävar efter att representera allmänintresset kring frågorna. Göran Blohm, Litteraturrundan, gav bakgrunden till att man velat ge ut en antologi på ett för många säkert ovanligt tema. Moderator under samtalen var Monika Olin Wikman.
I det efterföljande gemensamma samtalet kunde olika perspektiv mötas. PC Jersild förespråkade en statlig utredning kring assisterat självmord. Dag Lundberg framhöll att den stora majoriteten dör lugnt och stilla men instämde i att vid vissa särskilt svåra tillstånd kan smärtlindring inte uppnås och att det kan vara motiv för att en utredning kring assisterat självmord bör tillsättas. Christel Wihlborg gav exempel från sin långa erfarenhet av hur människors vilja att leva den sista tiden kan förändras beroende på hur vården utformas och vilka möjligheter till fortsatt livskvalitet som kan ges inom den specialiserade palliativa vården. Alla var ense om att det behövs mycket mer av resurser till och satsning på vården i livets slutskede. Palliativ vård ska ha högsta prioritet enligt riksdagsbeslut men i praktiken är insatserna långt ifrån detta.
Samtalet avslutades med frågor från publiken som också genom sina applåder gav ett stort och tydligt gensvar till föreläsare och arrangörer. Att det sista andetaget är lika viktigt som det första kommer att förbli Stiftelsens motto och kring vilket det fortsatta arbetet ska kretsa.
Med nedanstående rader har Stiftelsen Hospice Österlen bjudit in samtliga politiska partier representerade i Region Skåne till samtal. Utgångspunkten för samtalen kommer att vara de tre frågor som ni kan läsa i nedanstående text.
Möten med politiker i Region Skåne (pdf-fil)
Dag Lundberg: Livet och döden – en personlig betraktelse (pdf-fil)
Detta ingår i antologin ”Om rätten till min egen död” utgiven av Litteraturrundan 2021. ISBN 978-91-519-7099-8.
Monika Olin Wikman ”Sista andetaget lika viktigt som det första”.
Artikel i tidningen Memento 4-2022.
Sista hjälpen utbildningar
Fem Sista hjälpen-utbildningar, som vänder sig till allmänheten, har anordnats av Palliativt Utvecklingscentrum i Region Skåne i samverkan med ASIH, Ystad och Stiftelsen Hospice Österlen. De anordnades i Simrishamn (oktober 2021 och april, maj 2022) och i Kivik (november 2021). Den tredje utbildningen anordnades digitalt.
Kursen är uppdelad i fyra block
- Döden är en naturlig del av livet. Vad händer när livet går mot sitt slut
- Förberedelser inför döden: Planering, önskemål, prioriteringar, socialt stöd
- Lindra lidande: Vanliga problem och symtom. Vad kan jag göra för att hjälpa till
- Att ta farväl: Hur gör jag? Sorg och sorgereaktioner, begravning
På programmet stod beskrivning av döendeprocessen, hur närstående kan stödja den döende och hur lidande och smärta kan lindras. Även här är närståendes insatser viktiga. Sorgereaktioner och sorgbearbetning vid en anhörigs död behandlades också vid utbildningen.
Deltagarna fick fick ta del av erfarenheter från den palliativa vården, men bidrog också själva med egna erfarenheter.
Utbildningarna leddes av Christel Wihlborg, medicinskt ansvarig läkare för specialiserad palliativ vård i sydöstra Skåne, Åsa Persson sjuksköterska ASIH Ystad och Ibe Lager, läkare och aktiv i Stiftelsen Hospice Österlen samt Jamie Woodworth, doktorand vid Lunds Universitet och verksam vid Palliativt Utvecklingscentrum.
En ny hospice-folder (pdf-fil)
Stiftelsens verksamhetsberättelse 2012 (pdf-fil)
Stiftelsens verksamhetsberättelse 2013 (pdf-fil)
Stiftelsens verksamhetsberättelse 2014 (pdf-fil)
Stiftelsens verksamhetsberättelse 2015 (docx-fil)
Stiftelsens verksamhetsberättelse 2016 (docx-fil)
Stiftelsens verksamhetsberättelse 2017 (docx-fil)
Stiftelsens verksamhetsberättelse 2018 (docx-fil)
Stiftelsens verksamhetsberättelse 2019 (docx-fil)
Stiftelsens verksamhetsberättelse 2020 (docx-fil)
Stiftelsens verksamhetsberättelse 2021 (docx-fil)
Länkar
Svenska Palliativregistret
Nationella rådet för palliativ vård
Socialstyrelsen Nationella Riktlinjer – Palliativ Vård
Palliativt Utvecklingscentrum Lund
Österlenprojektet – palliativ vård utan gränser